Smakebit på søndag – Selma Lagerlöf

Norska Flukten fran virkeligheten kör vidare och ber om våra söndagssmakbitar. Denna vecka får ni, av mig, början av Selma Lagerlöfs Charlotte Löwensköld från 1925:

En gång i tiden fanns det i Karlstad en överstinna, som hette Beate Ekenstedt. Hon var en Löwensköld ifrån Hedeby och alltså född friherrinna, och hon var så fin, och hon var så trevlig, och hon var så bildad, att hon kunde skriva vers, som var likaså roliga som fru Lenngrens.

Hon var liten till växten, men hon hade en god hållning, såsom alla Löwensköldar, och ett intressant ansikte. Hon sade vackra och charmanta saker till alla, som hon råkade. Det var något romantiskt över henne, och de, som en gång hade sett henne, kunde aldrig glömma henne.”

På insidan boken står det: Charlotte Lövensköld blir genom överstinnans gustavianska kontur, brukspatronens praktiska liberalism och prästens överspända romantik något av en kulturkrönika. Den uttrycker också, som hela Selma Lagerlöfs diktning, hennes ställning i idédebatten. Men främst har den kanske blivit ett oförglömligt porträtt av en ung kvinna, den glada, stolta och vitala Charlotte, som Selma Lagerlöf blåst full av dröm och liv, både ur sin egen längtan och sin egen verkliga personlighet.

I slutet av augusti/början av september skall vi ses i läsecirkeln jag är med i. Vi skall läsa något av Selma och mitt val föll på denna bok. Jag har tidigare, 80-tal=grundskola, tvingats läsa Herr Arnes penningar och den gjorde mig anti-Selma, men nu när jag fått välja själv är jag glad att få läsa henne ”på eget bevåg”. Det är fint och det är bra. Recension kommer senare, har ett gäng sidor kvar.

Vill du också vara med på Smakebit på søndag? Klicka dig in på Flukten fra virkeligheten längst upp i inlägget så finns där instruktioner. Lycka till!

8 tankar om “Smakebit på søndag – Selma Lagerlöf

    • Hon har ju skrivit mängder, vår nobelpristagerska, så det finns att välja på! Funderar på att läsa Jerusalem senare i år, den finns ju också filmatiserad!

    • Jag tror det finns en hel del bra av Lagerlöf. Tvingades läsa Herr Arnes penningar i klass 9 och sedan dess har jag inte brytt mig om henne förrän nu 25 år senare. Hon har ju fått Nobels Litteraturpris så det ”borde” ju vara bra litteratur… Men många pristagare är ju svåra att läsa men C.L är som vilken roman som helst!

Lämna en kommentar