Arvet efter Fadime är kunskap

Jag har i veckan läst den dokumentära berättelsen Du ska dö av Ulf Broberg och Leif Ericksson. Boken beskriver den verkliga händelsen kring Fadime Sahindal. Ni kanske minns henne, det tror jag. Hon föddes i den kurdiska delen av Turkiet 1975. Tillsammans med sin mor och syskon kom hon till Sverige och Uppsala 1984. Familjen återförenades då med Fadimes far som tidigare invandrat till Sverige. I tonåren hamnade Fadime i konflikt med sin familj. De ansåg att hennes livsstil inte stämde överens med hur den kurdiska traditionen ansåg att en dotter skulle leva. Efter gymnasiet flyttade Fadime till Östersund för att studera till socionom. 21 januari 2002 mördades Fadime av sin egen pappa. Vi talar om hedersmord.

Boken känns nästan skönlitterär eller åtminstone biografisk i sättet den är skriven, men det är en faktabok då den hör hemma på hylla O, det vill säga Samhälls- och Rättsvetenskap. Och det handlar det ju om i högsta grad.

Leif Ericksson var Fadimes advokat, senare bistod han också hennes syster. Han och Ulf Broberg, journalist, har på ett snyggt sätt, utifrån sina erfarenheter av mötena med Fadime och de händelser som skedde, fått ihop material till en intressant bok. De problematiserar hederskulturen, är det ”bara” pappan som är skyldig? Hur mycket påverkade Fadimes släkt i Sverige? I Turkiet? Hur påverkar vårt svenska samhälle dessa händelser? Vad gör vi i Sverige, politiker, tjänstemän, för att dessa flickor skall få leva sitt liv som fria individer? Boken vill inte döma på något sätt. Det har domstolen redan gjort. Det är inte en persons fel, det är mångas.

Fadime fick plats i medierna både före och efter sin död. Jag tycker det är viktigt att det är så. Vi har också Pela och många andra så kallade ”balkongflickor” som man misstänker gått samma öde till mötes. Det behövs ännu mer kunskap, vilja och makt att förändra livet för dessa tjejer.

En vacker mening det där; Arvet efter Fadime är kunskap (s.10). Tack för denna bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s