Tematrio – Barndomsskildringar

Lyran har denna vecka tema Barndomsskildringar i sin Tematrio. Hänger på den med tre av mina favoriter.

Först ut: Pappa Långben av Jean Webster. En bok jag fick när jag var 13-14 år tror jag. Den satte sig som en favorit direkt. Boken är en brevroman som utkom första gången 1912. Boken handlar om en föräldralös flicka, Jerusha, som får sin barnhemsplats betald av en anonym man som hon kallar Pappa Långben. Det enda kravet denna man har är att hon skall skriva om sin vistelse på barnhemmet. En härlig bok där man får läsa om Jerushas aptit på livet!

Bok nummer två får bli Svinalängorna av Susanna Alakoski. Egentligen en mycket tragisk barndomsskildring men någonstans finns en värme som gör att boken känns hoppfull. Bra skriven! Handlar om Leena ett maskrosbarn under 60-70-talen. Vi får följa henne under ett antal år tillsammans med sin familj och vänner. Bokus skriver ”när boken är slut har vi tagit del av en skakande berättelse om barns utsatthet och överlevnadskraft.”

Som tredje och sista bok i denna tematrio väljer jag att ha med Det femte barnet av Doris Lessing. Harriet och David lever i en familjeidyll. När de väntar sitt femte barn är det något som inte är som det brukar. Och det blir det inte heller när barnet, Ben, föds. En underfundig historia som är aningen svårtolkad men så bra! Läs också Ben, ute i världen, en fristående fortsättning.

Annonser

2 thoughts on “Tematrio – Barndomsskildringar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s