älskar – hatar

Ja, det är inte lätt för huvudpersonerna i Jenny Downhams bok. Från baksidan:

Om någon gör din syster illa så vill du hämnas, eller hur? När Mikeys syster påstår att en kille har våldtagit henne på en fest så rämnar hans värld. Om din bror anklagas för att ha begått ett fruktansvärt brott och han förnekar det, så försvarar du honom, eller hur? När Ellies bror beskylls för våldtäkten tappar Ellie fotfästet. När Mikey och Ellie möts kolliderar två världar.”

Deras världar skiljer sig åt på många sätt. Det finns många outtalade regler i familjen, i vänskapskretsen, i samhället. Regler som Ellie och Mikey i sin nyfunna vänskap hålls tillbaka av. Men är det rätt väg att gå? Det handlar om ungdomars strävan att hitta en identitet, både i och utanför sin familj. Det handlar om att lyssna till sig själv, om rätt och fel och att det som är rätt eller fel inte alltid är så enkelt att förstå. Att inte alltid välja den enkla vägen, för det är abslout inte säkert att det är den enklaste vägen i det långa loppet.

Och vem är man i sina föräldrars ögon? Vad vet de? ”Föräldrar vet ingenting om sina barn. I själva verket känner ingen någon annan” funderar Ellie (s.228-229 i mitt ex). Och man tror man vet så mycket, men vad är sant och vad är falskt? Och vad grundar man sina uppfattningar på? Förutfattade meningar? Idéer om hur saker bör vara? Jenny Downham skriver om livet kort sagt.

Älskar  – hatar är en mycket läsvärd bok, kanske främst för ungdomar/unga vuxna men också för tonårsföräldrar, dit räknar jag mig inom kort!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s