Läsarmanifest 2009, det håller än!

Trillade in på Annika Koldenius blogg och hittade det Läsarmanifest hon och Bokcirklars Nina Frid knåpade ihop 2009. Läsmanifestet kom till på grund av att ett gäng unga författare skrivit ett manifest för ett nytt litterärt decennium. Flertalet personer reagerade på detta manifest, inte bara Koldenius och Frid. Nu har det gått två år sedan denna händelse men innehållet i Läsmanifestet fungerade igår, fungerar idag och imorgon och många år framåt. Det följer här:

1.Vi Läsare vill läsa litteratur som är god. Vad som är god litteratur måste avgöras av varje läsare och vid varje lästillfälle. Liksom Vi Läsare inte vill äta linser och råris varje dag bara för att det är nyttigt för oss och vår hälsa vill vi också kunna välja mellan olika genrer, olika berättarröster och olika litterära nivåer beroende på humör och dagsform.

2. Vi Läsare tycker om genrer. Det är ett enkelt sätt att snabbt orientera sig i ett varierat utbud.

3. Vi Läsare tycker om variation. Vi tycker både om att läsa om det som är främmande och om det som har hög igenkänningsfaktor. Vi vill läsa berättelser som är livsavgörande, underhållande, magstarka, vackra, banala eller tankeväckande. Vi vill läsa berättelser som gör oss skräckslagna, arga, fnissiga, medkännande, upprörda och som ger oss nya insikter i både vår egen person och kultur, men också i andras. Men de behöver inte berätta allt samtidigt.

4. Vi Läsare menar att det finns lika många sätt att läsa en berättelse som det finns läsare. Därför måste det finnas lika många sätt att berätta en berättelse som det finns författare. Vi Läsare ser därför med avsky på de försök som görs för att likrikta den nya svenska litteraturen.

5. Vi Läsare tycker att en läst bok är bättre än en oläst. Också en påbörjad, men inte utläst bok, är bättre än att aldrig ha vågat slå upp en sida. Därför menar vi att underhållnings- och genrelitteratur, dagböcker och uppväxtskildringar också har sin plats i den svenska litterära floran.

6. Vi Läsare tycker om berättelser. Därför har det ingen betydelse för oss läsare om berättelsen är baserad på historiska eller fiktiva personer.

7. Vi Läsare tycker om att läsa bra berättelser, oavsett om de rubriceras som romaner baserade på en sann historia eller dokumentärroman.

8. Vi Läsare vill läsa bra berättelser, oavsett om de är skrivna med långa eller korta meningar, långa eller korta kapitel, långa eller korta ord. Vi vill läsa både renodlade prosatexter, sparsmakade lyriska experiment, adjektivöverlastade böljande stycken och charmerande vitsiga ordlekar.

9. Vi Läsare struntar i författarens bakomliggande motiv till att skriva. Vi Läsare är intelligenta nog att kunna skilja författarens person från dess skrivna text.

Och framför allt:
10. Vi Läsare vill inte bli skrivna på näsan av några som tror sig veta vad vi bör och ska läsa under vårt resterande läsarliv, vare sig de skrivit flera romaner, nyss debuterat, vunnit flera priser eller skrivit doktorsavhandlingar i litteratur.

Min slutsats blir: Läs vad du vill , när du vill, hur du vill och framför allt tyck vad du vill om det du läser!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s