Poesi och prosa i Vänersborg

Ikväll har jag varit på vårt Folkets hus här i stan. Forum för poesi och prosa hade bjudit in Bengt Ohlsson och Håkan Nesser och temat var I tidens ström.

Bengt Ohlsson började med att läsa ett stycke ur sin senaste bok Rekviem för John Cummings. Boken handlar om Johnny Ramone som var gitarrist i bandet Ramones. Johnny levde ett innehållsrikt liv och dog dessvärre i cancer 2004. Ohlsson läste upp ett stycke som handlar om stjärnan några veckor före hans dödsdag.Jag har inte läst något av Ohlsson tidigare men blev nyfiken! En person i publiken frågade lite om hans bok Den där lilla stunden av närhet som skall handla om en väldtäktsman som härjar runt i Stockholm. Precis som i boken Rekviem… som visar på Johnny Ramones inte alltid ordentliga liv så menade Bengt Ohlsson att när man ”lever” nära eller sätter sig in i en persons liv tillräckligt mycket och länge hittar man den vanliga människan där under.

Så var det dags för Håkan Nesser. Han hade med sig sin senaste bok Himmel över London som verkar vara en historia om allt och lite till. Vi fick lyssna till några stycken även ur denna bok och det han valde att läsa visade verkligen på hur spretig, på ett positivt sätt, boken verkar vara. Nessers bok handlar precis som Ohlssons bok om en man som är på väg att dö, allt utifrån kvällens tema. När publiken släpptes lös frågades det om allt från Kim Novak till hur han känner efter att ha lämnat boken till tryckning. Ohlsson fick också svara på ett gäng frågor vilket ger ett stort mervärde en sådan här kväll. Att höra dessa författare berätta om sina böcker gör att man blir riktigt nyfiken på vad det är de författat. Och som Nesser sade ”det är ju inte för sin egen del man skriver utan för läsaren”.

2 tankar om “Poesi och prosa i Vänersborg

  1. Pingback: Bokslut 2011 | Den var bra

  2. Pingback: Från A till Ö – N | Den var bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s