Banned books

I USA har American Library Association (ALA) sammanställt en lista över de hundra mest förbjudna, eller om man så vill motarbetade, böckerna. Många av titlarna har jag ingen aning om vilka de är och vad de handlar om, men rätt många är ungdomsböcker. På det ganska lilla bibliotek där jag arbetar har vi i alla fall ett tjugotal av titlarna. Vad sägs om att förbjuda Purpurfärgen? Harry Potter? Gossip Girl? Gökboet? John Grishams Juryn? Huckleberry Finns äventyr? Nä!

Man kan fråga sig vad böckerna skall innehålla för skräp, snusk, ideologi, vilseförande information… för att hamna på denna lista. ALA skriver: ”Books usually are challenged with the best intentions—to protect others, frequently children, from difficult ideas and information.” Enligt ALAs undersökningar är det vanligast att föräldrar önskar att vissa böcker skall förbjudas.

ALA arbetar för rätten till fri information och de genomför varje år en vecka de kallar Banned Books Week. I år infaller den sista veckan i september. Deltagarna uppmärksammar då individens rätt att läsa och rätten till information. Välja bort kan man göra själv!

Läs gärna mer på http://www.ala.org/ala/issuesadvocacy/banned/index.cfm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s